© Revista Excursionisme team 2020
Inici Novetats Revista Hemeroteca digital Concursionisme Ressenyes Foto excursionisme Calendari Llibres Contacte Com col·laborar amb nosaltres Subscripció a la revista Per anunciar-se Advertència legal
Segueix-nos a:
Unió Excursionista de Catalunya
Excursionisme

De Sant Antoni a Sant Bartomeu de Fraguerau

(Priorat)

Horari: 3 h entre anar i tornar Desnivell: -/+ 230 m Refugi: l’ermita de Sant Antoni funciona com a refugi guardat tot l’any. Telèfon 669 959 977. refugisantantoni@hotmail.com Època: tot l’any. A la primavera i a la tardor aquest racó del Priorat és més bonic Cartografia: Serra de Montsant. Esc. 1:20.000. Editorial Piolet Bibliografia: Montsant, de Joan Carles Borrego Pérez. Col·lecció Els camins de l’Alba. Editorial Alpina i Geo Estel Guies Accés: pel coll d’Alforja (C-242), Cornudella del Monsant i el coll d’Albarca fem cap a Ulldemolins. Agafant la segona entrada al poble trobem indicacions cap a les ermites de Sant Antoni i Santa Magdalena per una pista asfaltada (GR 65-5) que s’enfila a la falda del Monstant. Al trencall prenem a la dreta el ramal que porta a l’ermita-refugi de Sant Antoni, a 680 m, on aparquem. Descripció: el congost de Fraguerau, al vessant nordoriental de la serra és un dels racons més encisadorsde tot el Montsant. L’excursió té la particularitat de ser en baixada a l’anada i en pujada a la tornada. Seguirem en tot moment les marques del GR-65-5. El temporal d’octubre de 2019 va afectar aquest sector. La força del riu Montsant va arrencar arbres i, fins i tot, la passera cap a Sant Bartomeu. Sortim de Sant Antoni seguint la pista que baixa al congost. Passem per una bassa antiincendis i en un marcat revolt apareix la sorprenent geologia del congost. La pista comença a baixar amb força i trobarem trencalls per on fer drecera sobre terreny descompost. Arribem al final de la pista on hi ha la font de la Gleva i una caseta. Deu minuts més enllà fem cap a les Cadolles Fondes i veiem per primer cop el riu Montsant. En aquest punt el riu discorre sorollós i amb vigor, molt enfonsat. Hi forma cadolles i badines molt boniques. Creuem el rierol per una passera de fusta i un rètol ens fa saber que entrem pròpiament al congost. A la confluència amb el barranc de la Pastera hi ha la raconada més fonda i espectacular del congost conegut com el racó de la Pastera. Sublim! El camí esdevé obac per la vegetació i davant nostre admirem el doble bony de roca conegut com el Camell. Arribem a la confluència amb el barranc de Sant Bartomeu a 492 m (1 h). Un pont penjant permet travessar el riu Montsant sense complicació. A l’altre costat ens endinsem, ara cap al nord, al barranc, normalment sec. El camí és estret i la vegetació frondosa. El sender s’engorja i s’enfila en un laberint de roques que desemboca al corral de l’ermita, sota d’una balma. Seguint la paret arribem a l’ermita (528 m, 1 h 30 min). La v fundar el frare Guerau Miquel l’any 1192. És d’estil romànic d’una sola nau amb absis semicircular. Sota la mateixa balma on hi ha el mur i el corral trobarem una espectacular badina. Tornarem per on hem vingut.
FITXA PUBLICADA EN EL NÚMERO 422 (Maig- Juny 2021)  Pasqual Garriga i Martí Revista Excursionisme
Menu
Segueix-nos a:
Com col·laborar Subscripció a la revista Per anunciar-se Advertència legal
© Revista Excursionisme team 2024
Unió Excursionista de Catalunya
Excursionisme
FITXA PUBLICADA EN EL NÚMERO 422 (Maig - Juny 2021) Pasqual Garriga i Martí
Revista Excursionisme

De Sant Antoni a Sant Bartomeu de

Fraguerau

(Priorat)

Horari: 3 h entre anar i tornar Desnivell: -/+ 230 m Refugi: l’ermita de Sant Antoni funciona com a refugi guardat tot l’any. Telèfon 669 959 977. refugisantantoni@hotmail.com Època: tot l’any. A la primavera i a la tardor aquest racó del Priorat és més bonic. Cartografia: Serra de Montsant. Esc. 1: 20.000. Editorial Piolet Bibliografia: Montsant, de Joan Carles Borrego Pérez. Col·lecció Els camins de l’Alba. Editorial Alpina i Geo Estel Guies Accés: pel coll d’Alforja (C-242), Cornudella del Monsant i el coll d’Albarca fem cap a Ulldemolins. Agafant la segona entrada al poble trobem indicacions cap a les ermites de Sant Antoni i Santa Magdalena per una pista asfaltada (GR 65-5) que s’enfila a la falda del Monstant. Al trencall prenem a la dreta el ramal que porta a l’ermita-refugi de Sant Antoni, a 680 m, on aparquem. Descripció: el congost de Fraguerau, al vessant nordoriental de la serra és un dels racons més encisadorsde tot el Montsant. L’excursió té la particularitat de ser en baixada a l’anada i en pujada a la tornada. Seguirem en tot moment les marques del GR-65-5. El temporal d’octubre de 2019 va afectar aquest sector. La força del riu Montsant va arrencar arbres i, fins i tot, la passera cap a Sant Bartomeu. Sortim de Sant Antoni seguint la pista que baixa al congost. Passem per una bassa antiincendis i en un marcat revolt apareix la sorprenent geologia del congost. La pista comença a baixar amb força i trobarem trencalls per on fer drecera sobre terreny descompost. Arribem al final de la pista on hi ha la font de la Gleva i una caseta. Deu minuts més enllà fem cap a les Cadolles Fondes i veiem per primer cop el riu Montsant. En aquest punt el riu discorre sorollós i amb vigor, molt enfonsat. Hi forma cadolles i badines molt boniques. Creuem el rierol per una passera de fusta i un rètol ens fa saber que entrem pròpiament al congost. A la confluència amb el barranc de la Pastera hi ha la raconada més fonda i espectacular del congost conegut com el racó de la Pastera. Sublim! El camí esdevé obac per la vegetació i davant nostre admirem el doble bony de roca conegut com el Camell. Arribem a la confluència amb el barranc de Sant Bartomeu a 492 m (1 h). Un pont penjant permet travessar el riu Montsant sense complicació. A l’altre costat ens endinsem, ara cap al nord, al barranc, normalment sec. El camí és estret i la vegetació frondosa. El sender s’engorja i s’enfila en un laberint de roques que desemboca al corral de l’ermita, sota d’una balma. Seguint la paret arribem a l’ermita (528 m, 1 h 30 min). La v fundar el frare Guerau Miquel l’any 1192. És d’estil romànic d’una sola nau amb absis semicircular. Sota la mateixa balma on hi ha el mur i el corral trobarem una espectacular badina. Tornarem per on hem vingut.